Tелесно тегло и проблеми с храненето при паркинсонова болест

Tелесно тегло и проблеми с храненето при паркинсонова болест

15 март 2017 г.

Колебания в телесното тегло, проблеми с храненето и затруднения с преглъщането се срещат често при пациентите с болест на Паркинсон. Наднорменото тегло може допълнително да натовари ставите и да обостри вече съществуващите здравословни проблеми. Телесно тегло под нормата също е проблем за много хора и може да има негативен ефект върху цялостното общо здравословно състояние.

Контролиране на загубата на тегло

Понякога отслабването може да се дължи на чисто практически проблеми, свързани приготвянето на храната и сервирането ѝ  твърде гореща. Отслабването също може да е свързано със затруднения при преглъщане или тежка дискинезия. Ако сте отслабнали, е важно да се стремите да се храните на всеки 2-3 часа през деня или най-малкото да изпиете един млечен шейк или смути. Може да добавите „екстри“ към храната, като си сложите допълнително сметана, масло, захар или мед. Те ще направят храната по-питателна и по-вкусна.

Проблеми с преглъщането

Не всички проблеми с преглъщането имат връзка с паркинсоновата болест. Ако имате такива проблеми, може да се посъветвате с психолог – какви прибори можете да използвате или да ви препоръча начини за улесняване на приема на храна и напитки. Ако изпитвате трудности със сдъвкването или преглъщането на определени храни или ако ви е трудно да си отваряте устата, може да обмислите преминаване на полутечна диета. Преди да промените начина си на хранете обаче трябва да поговорите личния си лекар или със специалист.

Как да се справим с напълняването

Много лесно се напълнява, ако сте по-малко активни физически, а продължавате да приемате приблизително същите количества храна. Важно е обаче да си осигурите 3 здравословни хранения на ден, за да си доставите всички хранителни вещества, витамини и минерали, от които се нуждаете. Ограничаването на пържените храни, сладкишите и закуските между основните хранения може да помогне. Опитайте да приготвяте храната на грил или във фурна, на пара или в микровълнова печка, без да добавяте мазнина.

Запек и паркинсонова болест

Запекът може да се облекчи с приемане на повече течности, по-голяма физическа активност и увеличаване на приема на храни, богати на фибри. Препоръчва се дневно да се изпиват 6-8 чаши течности (1,5–2 л) – вода, натурални плодови сокове, нектари, чай, кафе, мляко и др. Консумацията на повече плодове също ще помогне за увеличаване на приема на течности в организма. Най-добрият и здравословен начин да увеличите приема на фибри е да консумирате храни, богати на фибри, като пълнозърнести храни, семена и ядки, плодове, зеленчуци и варива. При увеличаване на количеството на фибрите в диетата е важно това да се прави постепенно и да се внимава да се приемат много течности, за да се избегне подуване на корема и метеоризъм (газове).

Източник: https://www.parkinsons.org.uk/content/weight-and-dietary-problems-parkinsons

Свързани новини