Новини за болестта на Паркинсон: Отделна клинична пътека за болни с късен паркинсонизъм искат специалисти

14.4.2015 г., zdrave.net, Невена Попова

Независимо, че у нас най-съвременните методи за лечение на късен паркинсонизъм са достъпни за болните и се прилагат компетентно, тези пациенти се сблъскват с много проблеми, най-същественият от които е липса на клинична пътека за хоспитализацията им. Това заяви пред Zdrave.net неврологът от Александровска болница доц. Олга Григорова. Терапията с интестинален гел, която се прилага по строги индикации и се реимбурсира от НЗОК, има своята специфика, която трябва да се отчете и организацията на обслужването да бъде променена така, че и медиците, и болните да бъдат максимално улеснени, призова специалистката. При липса на клинична пътека сега пациентите се хоспитализират първоначално в неврологични  клиники, впоследствие се насочват към гастроентерологични отделения за допълнителни изследвания и поставяне на сонда, след това отново се връщат в неврологиите за отчитане на ефекта и проследяване на резултатите  от терапията. Най-логично би било в тази ситуация компетентните институции да помислят за обособяването на отделна клинична пътека, изрази мнение доц. Григорова.

Днес в столицата бе отбелязан Световният ден за борба с паркинсоновата болест – 11 април. Един от акцентите тази година е темата за късната паркинсонова болест. Тази форма на паркинсонизъм засяга немалко хора, като тенденцията е болните да се увеличават, тъй като вследствие на навлизащите нови видове терапии и подобрената диагностика все повече пациенти преминават 10-годишния праг със стандартно лечение и 3-4 години след това достигат до стадия на късен паркинсонизъм, посочват невролозите.

Две пациентски организации – „Национална организация на хората, болни от късен паркинсонизъм“ и „Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България“, днес реализираха идеята си да отблежат деня заедно и в компанията на млади хореографи да танцуват народни танци – хора и ръченици. Целта бе да стане ясно, че лекувани по подходящ начин, тези болни могат да се възстановят и да продължат живота си с добро качество. Да има повече действащи асистентски програми и те да бъдат организирани по начин, който наистина покрива потребностите от пълноценна грижа на болния и близките му, пожела Антон Константинов от организацията на болните с късен паркинсонизъм. Днешното събитие е част от поредица прояви, които ще бъдат реализирани през месец април с цел да бъде привлечено общественото внимание към проблемите на пациентите, страдащи от паркинсонова болест.

По данни на СЗО в света има над 6 млн. души, които страдат от паркинсонизъм. Заболяването по-често засяга мъжкия пол, а средната възраст, на която се проявяват симптомите, е около 60 години. За съжаление, отбелязват специалистите, като цяло през последните години заболяването се подмладява и застига дори хора под 30-годишна възраст. По приблизителни данни болните от паркинсонова болест у нас са около 15 хиляди, близо 30% от тях са в напреднал стадий, а около 1000 души – в последен стадий.

Източник

Свързани новини