Акад. Иван Миланов: В България има около 15 000 души с Паркинсонова болест, цифрата е константна

Академик професор д-р Иван Миланов, председател на българското дружество по неврология в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Световния ден за борба с болестта на Паркинсон

11 април 2018

 

Фокус: Г-н Миланов, днес отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Паркинсон. От кога го отбелязваме и в България?

Иван Миланов: В България в последните 10 години традиционно го отбелязваме с различни мероприятия. В нашата болница – Университетска болница по неврология и психиатрия „Свети Наум”, традиционно садим лалета, тъй като лалето е символ на Паркинсоновата болест. Имаме си една алея с лалета, наречена алея на Паркинсоника. През годините също така са организирани и осъществявани най-различни мероприятия, чрез които е отбелязван деня за борба с болестта на Паркинсон.

Фокус: Какви са тенденциите при болестта на Паркинсон у нас? Увеличават ли се или се намаляват случаите със заболяването?

Иван Миланов: По принцип, случаите със заболяването са фиксирани, защото то в общи линии не зависи от влиянието на околната среда. В България има около 15 000 души с Паркинсонова болест. Тази цифра си е константна – не се увеличава или намалява. Преди години имаше една много голяма хипердиагностика, тъй като диагнозата за болестта не винаги се поставя лесно. Но от 10 години имаме необходимата апаратура за по-точно поставяне на диагнозата. Ще кажа, че ако преди 10, 15 години имаше около 53 000- 55 000 пациенти с Паркинсонова болест, се оказа, че при около 40 000 от тях диагнозата не е била правилна. Причината за това е, че има едно треперене на ръцете, което много прилича на симптом на Паркинсоновата болест. Народът му казва старческо треперене, но то си има друго име – тремор на Минор и понякога много трудно се разграничават двете заболявания.

Фокус: Какво трябва да бъде отношението на хората към пациенти с подобни заболявания?

Иван Миланов: Тези хора, за съжаление получават не много добро обществено отношение, защото в българина е залегнала стигмата, че ако на един човек му треперят ръцете то той е алкохолик. Истината е, че на алкохолиците много рядко им треперят ръцете. Хората с болестта на Паркинсон много често се срамуват да се показват пред обществото, защото това треперене на ръцете създава едно особено отношение към тях. Крайно време е да се разбере, че треперенето на ръцете няма нищо общо със злоупотребата с алкохол. Хубаво е, че в България в момента имаме всички медикаменти, които има и в чужбина. Те се поемат от здравната каса. Тоест на един български пациент с Паркинсонова болест можем да осигурим едно наистина съвременно и модерно лечение. В последните години има изключително много научни пробиви в тази област. В САЩ и Западна Европа се разработват много нови медикаменти, които вероятно ще излязат на пазара съвсем скоро.

Фокус: Скъпо ли излиза лечението на болестта на Паркинсон у нас?

Иван Миланов: Можем да разделим лечението на болестта на два етапа. Така нареченият ранен етап, който в литературата се нарича „етап на медения месец“. Това е времето, в което всички медикаменти действат много добре на пациента с Паркинсонова болест. Този период продължава до 10 години. Това лечение не е скъпо – то струва на пациентите 100-200 лева месечно и се поема от здравната каса изцяло. След този период, обаче, настъпва една адаптация на мозъчните рецептори към медикаментите и тогава се преминава на лекарство, което се поставя или директно в стомаха, или се инжектира подкожно. Това лечение вече е скъпо, но то дава възможност на пациента да бъде в нормално състояние неограничен брой години. То обаче струва над 3000 лева на месец. Слава богу, касата го поема, защото имаше периоди, в минало време, когато не го поемаше и разбира се, хората не успяваха да отделят такива средства.

Фокус: Какви са първите симптоми, при които разбираме за наличие на проблем с дегенерацията на мозъчната структура при болести като Паркинсон?

Иван Миланов: За съжаление невро-дегенерацията е един процес, който продължава много дълго време без да проявява никакви симптоми – средно 10 години. Когато започнат да се появяват симптомите, вече 80% от невроните в мозъка, свързани със заболяването са загинали. Първият, най-чест симптом на Паркинсоновата болест е треперенето на ръцете. Но тук вече идва трудността то да бъде разграничено от другото „старческо“ треперене. Всъщност тази група невро-дегенеративни заболявания, в която влизат болестта на Паркинсон, Алцхаймер и този „старчески“ тремор, се предизвиква от загиване на различни области в мозъка. Съгласно най-последната теория, в мозъка се разпространяват едни патологични протеини, които в зависимост от това коя част на мозъка ще засегнат водят до развитие на Паркинсон, болест на Алцхаймер или тремор на Минор. Когато разберем вече, че пациента е болен е малко късно да правим профилактика. Това, върху което много се работи е много ранна диагностика чрез откриване на тези патологични протеини, които най-напред се формират в стомашната лигавица и лигавицата на дебелото черво и могат да бъдат открити 10 години преди появата на класическите неврологични симптоми. Ако тази идея бъде реализирана, ще може да има тест, с който да се прави ранна диагностика и съответно да се прави профилактика за развиването на болестта, защото ние сега лекуваме симптомите – не сме в състояние да спрем загиването на невроните в мозъка.

Фокус: Прилагат ли се най-модерните методи за лечение на невро-дегенеративните заболявания в България?

Иван Миланов: Да. В България в момента се прави всичко, което се прави и в по-развитите страни. Няма нещо, което да го има в чужбина, а ние да го нямаме, така че от тази гледна точка нямаме никакви проблеми. Може би, до няколко години ще имаме достъпни тестове за диагностика на болестта на Паркинсон.

Източник: Focus-news.net

 

 

Свързани новини