Акад. Иван Миланов в интервю за „24 часа“: При късна Паркинсонова болест е време за нов подход в терапията

Заради епидемията е още поважно пациентът да бъде наблюдаван от невролог


Акад. Иван Миланов, директор на неврологичната болница „Св. Наум“, председател на Българското дружество по неврология: Ако при Паркинсонова болест лекарствата действат все по-кратко, настъпват късните фази на болестта и е време за нов подход в терапията


В условията на епидемия е още по-важно пациентът да спазва стриктно назначеното лечение и да е под наблюдение от невролог

  • Акад. Миланов, стартира традиционната кампания с безплатни прегледи „Върни си контрола над паркинсона“. Какви са ползите за пациентите?

Първо подчертавам, че кампанията се провежда при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки. Специфично за Паркинсоновата болест е, че нейното лечение трябва да се провежда много внимателно и изисква пациентът да бъде проследяван отблизо. Това е хронично заболяване и е ясно, че терапията продължава цял живот. Периодично обаче се налага смяна на медикаментите или коригиране на дозите. Затова винаги акцентираме пред нашите пациенти, че веднъж годишно трябва да преминават на контролен преглед при невролог, специалист в тази област. По световните стандарти паркинсонът се лекува от невролози, специалисти по двигателни нарушения. Такива специалисти имаме и у нас, но те работят предимно в големите университетски центрове и достъпът до тях невинаги е лесен за хората извън големите градове. Налага се те да пътуват, а повечето са възрастни хора, по принцип трудно подвижни. Сега в условията на епидемия това става още по-сложно. По различни причини се оказва, че много пациенти пропускат консултациите с невролог с години. В резултат състоянието им се влошава.

Целта на традиционната кампания с безплатни прегледи е да улесним възможно най-много достъпа до специалисти. Препоръчвам самите пациенти, а и близките им да бъдат активни, да използват тази възможност, защото е доказано, че при правилно лечение състоянието може да се поддържа дългогодишно. Свидетели сме и на случаи на лош контрол на заболяването, дори и на самолечение, защото някои пациенти самоволно променят лекарствените дози. Обичайно това са по-младите и по-активни хора, които не търпят влошаване. Проблемът е, че в такива случаи много бързо се стига до сериозно задълбочаване на състоянието. Проследяването при невролог е найсигурният начин човек да се поддържа в добро състояние, имаме много такива пациенти, независимо от възрастта.

Цялото интервю четете ТУК.

Свързани новини