Безплатни консултации за пациенти с Паркинсон у нас

Какъв е животът на пациентите с Паркинсон по време на пандемия и защо е важно те да се консултират със специалисти, независимо от ситуацията в страната? Разговор по темата с невролога проф. Ара Капрелян в предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR.

Невролози от няколко града в страната консултират безплатно пациенти с установена болест на Паркинсон. Инициативата цели да подобри контрола над заболяването в условията на пандемията от Ковид-19.

Прегледите се извършват в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Стара Загора. Инициативата е на Българското дружество по неврология (БДН) и Националната организация на хората болни от късен Паркинсон.

Над 14 хил. души у нас страдат от болестта на Паркинсон в страната. В световен мащаб регистрираните случаи са 10 млн. души. Пациентите са най-често между 50-60 години с тенденция за намаляване на долната граница. В тежък стадии на болестта са 10% от заболелите.

Начинът на живот, храненето, злоупотребата с алкохол, наркотични вещества и прекалената употреба на медикаменти спомагат за развитието на болестта, твърдят специалисти.

За записване на час за безплатна консултация, пациентите с късна болест на Паркинсон могат да се обадят на тел. 0894 293 100.

Цялото интервю на проф. Капрелян може да гледате ТУК.

Свързани новини