Лечение помага на хора с напреднал Паркинсон

 17.04.2015 г.

Болестта на Паркинсон е хронична и прогресираща, засега дефинитивно лечение няма, но вече се прилагат методи, които облекчават състоянието и контролират най-тежките симптоми.

При късната фаза на паркинсон медицината разчита на три терапии, които осигуряват задоволително качество на живот. При тях подобрението е резултат на прилагането на помпа с интестинален гел, дълбокомозъчна стимулация и апоморфинова помпа. Първите два метода са достъпни и в България, като здравната каса реимбурсира лечението с интестинален гел. То позволява на пациентите да са самостоятелни и да водят нормален живот.

У нас болните са около 15 000 души. В напреднал стадий са 30%, а в последен – около 1000 души.

Април е месецът, в който светът показва съпричастност към хората с тази диагноза. У нас като част от инициативите за отбелязване на световния ден за борба с болестта на хорото се хванаха пациенти в последен стадий, които благодарение на терапия със специална помпа, могат да бъдат активни и да живеят нормален живот.

Верка Няголова, която от 23 години страда от паркинсон, разказа, че преди терапията й е било невъзможно дори да стане от леглото без помощ, а благодарение на модерното лечението се справя сама с обичайните неща от всекидневието. Тя бе една от хваналите се на хоро хора с болестта на Паркинсон, които танцуваха в името на надеждата за живот.

Източник: в-к 24 часа

Свързани новини