Дори и в късните фази, Паркинсоновата болест се контролира добре чрез съвременна терапия

До 11 декември пациентите с поставена диагноза могат да се записват за безплатен преглед

Хората с установена болест на Паркинсон имат възможност за безплатна консултация при невролог, като си запишат час на телефон 0894 293 100 до 11 декември. Прегледите са част от традиционната кампания „Върни си контрола над паркинсона“. Те се провеждат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки в лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора. Инициативата е на Българското дружество по неврология (БДН) и Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон, а целта е максимално да се улесни достъпът до специалисти.

На телефонния номер за записвания, открит за обаждания в работно време, пациентите могат да получат допълнителна информация и да зададат своите въпроси. Цената за един разговор е според индивидуалния тарифен план на всеки потребител със съответния мобилен оператор. Пациентите могат да се записват за консултация до 11 декември, а тя да се осъществи съобразно епидемичната ситуация и графика на лекарите.

Паркинсоновата болест е хронична, напредва с годините и лечението й изисква внимателно определяне на най-подходящата терапия и следене отблизо от невролог. В условията на епидемия от COVID-19 е още по-важно пациентите да се придържат стриктно към назначената терапия и да се консултират периодично с невролог, тъй като добрият терапевтичен контрол на болестта намалява риска от тежко протичане при евентуална коронавирусна инфекция.

За да не се забавя диагнозата и стартът на лечението при паркинсон, се препоръчва преглед при специалист при определени оплаквания. Обикновено Паркинсоновата болест започва от едната страна на тялото – ляво или дясно, като най-честите симптоми са треперене на ръката, болки в ръката, в рамото, в мускулите на мишницата и др. Треперенето не е задължителен симптом при паркинсон. Важно е невролог да установи дали при такова оплакване човек развива паркинсон или друго, по-често срещано заболяване, наречено есенциален тремор.  Обичайно диагнозата при Паркинсонова болест не е проблем за опитните невролози, но при съмнение има метод за категорично определяне – чрез радиоизотопно изследване.

С развитието на паркинсона постепенно се засягат и крайниците от другата страна. Настъпват промени: почеркът става по-нечетлив, затрудняват се фините движения на ръката, човек става по-несръчен. Следва привеждане леко напред, крачките стават по-къси и се очертава характерен тип ходене – с малки крачки и леко провлачване на краката. Винаги единият крак се провлачва малко повече. Лицето става малко по-безизразно, а движенията и мисълта се забавят.

На всеки етап от болестта състоянието може да се контролира с добре дозирана терапия, включително и в късните фази. Ориентация за преминаване към късен паркинсон дава своеобразна формула, наречена „5-2-1“. Тя означава наличие на 5-кратен прием на лекарствата, 2 или повече часа скованост на ден, с нужда от чужда помощ при изправяне, и 1 час с неволеви движения – дискинезии. Ако са налице тези критерии, е време пациентът да премине към 1 от 3-те метода за лечение на късната фаза на болестта, утвърдени в цял свят.

Те са: приложение на леводопа/карбидопа гел в тънките черва чрез помпичка, подкожно приложение на веществото апоморфин и дълбока мозъчна стимулация с имплантиране на електроди в структури на главния мозък, което изисква неврохирургия. Българските пациенти имат гарантиран достъп до всички методи – те се финансират от здравната каса и са безплатни за болния.

Източник: в-к Трета възраст

Свързани новини