Д-р Мария Петрова: Методът с леводопа-карбидопа интестинален гел осигурява много години пълноценен живот на пациентите с паркинсон

Ефективен е при кризи, свързани с движението на болния, казва специалистката от
Клиниката по нервни болести на УМБАЛ “Александровска”

Д-р Петрова, по какви симптоми се разпознава болестта на Паркинсон?

Сред симптомите са забавеност и скованост в движенията и/или тремор – треперене. Характерен е треморът в покой, когато ръцете са отпуснати. Болестта се открива най-често след 50-60 години. Диагнозата се поставя чрез задълбочено разпитване на пациента и близките му и преглед от опитен невролог. Рядко се налагат методи като DatScan, компютърна томография и други, за да се изключи друга болест.

По какво личи, че пациентът преминава към късна фаза?

Обичайно 5 до 10 години от началото на заболяването започва напредналата фаза. Прилаганите през устата медикаменти действат все по-кратко и се влошават оплакванията от скованост, забавеност и/или тремор около приема на следващата доза. Ориентир дава т. нар. правило 5-2-1. В него 5 означава, че се налагат 5 или повече приема на леводопа-лекарство на ден; 2 означава броя часове, през които болният е скован през будната част на денонощието; 1 означава часовете с неволеви движения, дължащи се на лекарствата. В късния стадий се обмисля включването на инструментален метод на лечение поради неефективност на приеманите таблетки.

Здравната каса финансира напълно 3 терапии за напреднала Паркинсонова болест – дълбока мозъчна стимулация, инфузия с апоморфин, леводопа-карбидопа интестинален гел. Каква е разликата и коя е най-използваната у нас?

При метода леводопа-карбидопа интестинален гел се впръсква леводопа лекарство в червата. Дозира се от компютър – с помпичка, която подава постоянно малки дози и така се поддържат стабилни нива на медикамента в серума. Това е много ефективно, преодолява кризите в движението и се осигуряват още много години пълноценен живот. Неудобството е, че е свързано с малка интервенция, за да се постави тръбичката през коремната стена в стомаха. Методът се прилага над 10 години у нас и е натрупан голям опит, включени са над 100 пациенти. Инфузията с апоморфин включва поставяне на допаминов агонист с устройство, подкожно, като се подава лекарство за продължителна дневна инфузия. Неврохирургичният метод представлява дълбока мозъчна стимулация, при която оперативно се поставят електроди в определени структури на мозъка. Трите метода са световно признати и ефективни.

За кого е подходяща терапията с леводопа-карбидопа интестинален гел и какви са
предимствата й спрямо класическото лекарствено лечение?

Тя позволява фино да определим дозата на подаваното лекарство и да поддържаме много поточни и стабилни нива в кръвта в сравнение с която и да е от терапиите през устата. В резултат е много по-голяма възможността да достигнем до такова равновесно състояние при пациента, при което да намалим до минимум епизодите на сковаване, и то без да се засилят неволевите движения. Това води до значимо възвръщане на самостоятелността, а за някои пациенти – и възможността да работят при някои условия. Терапията е подходяща за пациенти в късен стадий на Паркинсонова болест, без тежки, недобре компенсирани заболявания, които имат постоянен болногледач.

Какви са медицинските критерии за терапия с интестинален гел?

По критерии на НЗОК се оценява дали е налице клинично сигурна болест на Паркинсон, в късен стадий ли е, тежестта на двигателните симптоми и т.н. След заверката на протокола в НЗОК пациентът се приема в клиниката, като се поставя временна назо-дуоденална сонда, през която започва лечение с леводопа-карбидопа интестинален гел. Обучават се пациентът и близките му за работа с устройството. След поставяне на гастростома се прави по-финото дозиране на медикамента.

Как се кандидатства за тази терапия?

Първоначалната оценка по критериите, стартът на лечението и проследяването се правят в два центъра в България – в УМБАЛ „Александровска“ и в МБАЛНП „Св. Наум“. Към нас пациентите може да се насочат от проследяващ невролог/общопрактикуващ лекар или да се самонасочат към специализираната ни комисия в Клиниката по неврология. Подготвят се документи и се разглеждат от единия постоянен експертен съвет по неврология. След одобрение се внасят в НЗОК.

Източник: 24chasa.bg

Свързани новини