Здравословно хранене

Една от неприятните последици от болестта на Паркинсон са проблемите със стомашно-чревния тракт. Поради тази причина е препоръчително да се консумират храни, богати на влакна, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. Ако заболяването е довело до проблеми със сдъвкването и преглъщането на храната, храната трябва да бъде сварена, задушена или приготвена на пара. Плодовете и зеленчуците, които са с твърди кори, трябва да се обелват, защото биха предизвикали дразнене на стомаха. Препоръчва се консумация на черен дроб, кисело мляко, зърнени храни, риба, цвекло, плодове.

Ако сте с вече поставена диагноза болест на Паркинсон, естествено е да задавате най-много въпроси на лекуващия ви лекар за лекарствата и за режима, който трябва да спазвате. Не забравяйте обаче и още нещо, което на пръв поглед звучи по-елементарно, но всъщност не е така – това е темата за храната.

Тъй като заболяването ви основно засяга вашата нервна система, преди всичко е важно да консумирате храни, богати на витамините от групата В, да си осигурявате лека и лесно усвоима храна, богата на микроелементи, сред които особено важен е магнезият.

.Сред животинските продукти най-подходящи са леките бели меса, рибите, яйцата, кравето масло, млякото и млечните произведения. Те не трябва да бъдат много мазни и много солени, но със сигурност е важно да бъдат включвани в менюто всеки ден.

Кулинарната обработка трябва да включва щадящи и деликатни начини за приготвяне на храните. Варене, варене на пара, задушаване, печене – това са основните технологични способи. Важно е да се знае, че пърженето трябва да бъде категорично изключено, както трябва да бъдат избягвани и замразените и консервираните храни.

Хората с болест на Паркинсон, които са в напреднал стадий на болестта и имат проблеми с гълтането е важно да се насочат към леки супи, каши, пасирани храни и кремове.

Всички пациенти с паркинсонова болест трябва за избягват пържената и твърда храна, семената и орехите, сухите бисквити, вафли, кексове, соленки и баници, снаксове и чипсове, полуфабрикати и пикантни аламинути, а така също консерви, колбаси и пушени изделия.

За препоръчване са зърнените култури и царевицата, от зеленчуците – цвеклото и морковите, зелените недразнещи подправки, в малки количества лук и чесън.

Пресните плодове са много подходящи, но те трябва да се белят, за да бъде отстранена твърдата кора. Ябълки, ягоди, круши, а така също и сушени плодове са много подходящи за консумация по всяко време на деня. Сушени сини сливи, кайсии, фурми, смокини – те могат да бъдат пълноценен десерт, разбира се, също консумирани с мярка.

Тъй като често хората с паркинсонова болест страдат от запек, за тях е важно да приемат храната на малки количества, но по-често. Също така те трябва да избягват всички твърди и консервирани храни, които затрудняват храносмилането и водят до затегнат стомах.

Много важен съвет е да не се приемат хранителни добавки без лекарски съвет. В публичното пространство непрекъснато се рекламират най-различни видове продукти – билкови и смесени формули, които имат претенции да влияят благоприятно върху здравето и дори да лекуват сериозни заболявания. Никога не залагайте на рекламата, вярвайте единствено на лекуващия ви лекар.

Също така не подценявайте билковите чайове. Не всички от тях могат да са подходящи за вас, ето защо попитайте лекаря коя билка можете да използвате, за да си приготвите чай.

Когато ви предстои по-дълго пътуване, не забравяйте да си приготвите лека закуска и шишенце с вода. Те ще са ви необходими, когато дойде часът за прием на лекарствата ви.

И накрая – най-важния съвет. Кажете „Сбогом!“ на алкохола и цигарите. Никога няма да се подобрите, ако пиете алкохол и ако пушите. Знайте това и не го забравяйте!

Свързани новини