Известните с паркинсон: Драмата на болестта на Паркинсон в картините на Салвадор Дали


Белязан от болестта ще се окаже и един от най-известните представители на сюрреализма – художникът Салвадор Дали.
Испанският творец, оставил цяла епоха в изкуството, изпада в дълбока депресия след смъртта на голямата си любов Гала. Скръбта по нея, както и развитието на болестта, за която свидетелства промененият му почерк, бележат и творбите му. Предполага се, че Дали прави и два неуспешни опита за самоубийство.

Неговите картини са все по-опростени и в тях дълго време доминира тъгата. Болестта на Паркинсон също му пречи да рисува. През 1984 г. замъкът, в който живее творецът, се запалва и той е откаран в болница с тежки изгаряния, но остава жив. Четири години по-късно Дали умира от сърдечен удар.

Лечение

Голяма част от изброените личности са живели дълги години с паркинсон и са достигнали напредналата му форма, при която, за съжаление, конвенционалното лечение не винаги помага. Когато то не е в състояние да осигури необходимия контрол върху симптомите, е препоръчително да се пристъпи към съвременни методи за терапия, измежду които помпа с интестинален гел. Тя увеличава продължителността на „ON“ фазата (периодът, през който болните контролират моторните си движения и подвижността си) в сравнение с ефекта от оралното приемане на леводопа.

За да може пациент с паркинсонова болест да бъде подложен на лечение с помпа с интестинален гел на базата на леводопа/карбидопа, е необходимо той да претърпи хирургична интервенция, за да се постави тръба, която да е свързвана към помпа и касета, съдържаща гела. Преди подлагането на операцията се прави проверка дали пациентът се повлиява положително от интестиналния гел. След като системата бъде поставена, следва регулиране на дозите на гела, с цел намиране на оптималната доза за конкретния пациент.

Най-голям опит при лечение на късен Паркинсон в България има с интестинален гел. Лечението е безплатно за пациента, тъй като се покрива от Националната здравна каса. Това лечение коренно променя жовота на пациентите и им позволява да се върнат към нормалния си начин на живот.

Сред другите известни личности, заболели от паркинсон са певецът Джони Кеш, Пхумипхон Адунядет, настоящ монарх на Тайланд, бившият държавен секретар на САЩ Жанет Рено, американският актьор Майкъл Фокс, комикът Били Конъли и други.

Повече информация за болестта в секция: Лечение

Свързани новини