Използват стволови клетки за лечението на Паркинсон

Използват стволови клетки за лечението на Паркинсон

Изследователи успешно „репрограмират“ стволови клетки с цел да възстановят нервни клетки в централната нервна система на лабораторни маймуни.

Този експеримент донесе нова надежда за намирането на ефективен лек за болестта на Паркинсон. Тъй като това е невродегенеративно заболяване, което се дължи на недостатъчно производство на допамин от страна на нервните клетки, съществуват дългогодишни опити за използване на стволови клетки, които да произвеждат този така необходим химикал посредник.

За пръв път японските изследователи реализират тази концепция като използват т. нар. човешки индуцирани плурипотентни стволови клетки (induced pluripotent stem cells iPS), които биват приложени върху примати със симптоми на болестта.

Човешките iPS клетки са синтезирани от бързовъзстановяващи се тъкани, напр. в кожата и биват репрограмирани, за да имат определено поведение. На по-късен етап те узряват до допамин-продуциращи неврони. Изследователите от университета в Киото, лидер в iPS технологията, съобщават, че техният експеримент би могъл да донесе полза в лечението на пациенти с болест на Паркинсон.

Освен че концентрацията на допамин в организма се увеличава, тестовете показват, че наблюдаваните маймуни подобряват ориентацията и координацията на своите движения.

„Това е едно много обещаващо изследване, което демонстрира, че е възможен лабораторният синтез на ефективно и безопасно лечение на болестта на Паркинсон“, казва д-р Тило Кунат от университета в Единбург.

Следващата стъпка в развитието на технологията е клинично изпитване върху хора, за което учените, начело с д-р Йюн Такахаши от университета в Киото, се надяват, че ще се реализира в края на 2018 г. 

Засега широкото приложение на революционната технология остава далеч в бъдещето, но учените са отхвърлили редица несигурности относно използването на  iPS клетки. Фактът, че не се използват човешки ембионални клетки предполага, че лечението ще бъде достъпно в държави като Ирландия и страни в Латинска Америка, където тяхното приложение е забранено.

Използван източник:

  1. Kikuchi T, Morizane A, Doi D, Human iPS cell-derived dopaminergic neurons function in a primate Parkinson’s disease model Naturevolume 548, pages 592–596. 2017.doi:10.1038/nature23664

Свързани новини