Иновативни методи улесняват живота на болните от Паркинсон

Паркинсонът е заболяване, което всяка година засяга милиони по света и предизвиква затруднен контрол върху движенията на тялото. Състоянието се влошава с прогресиране на болестта.

„Все още учените в световен мащаб не са открили основния причинител на заболяването. Най-новата теория е, че едни белтъчни частици може да причинят това заболяване. Факторите на околната среда, които влияят и допринасят за заболяването, са много разнообразни – употребата на пестициди, замърсен въздух, замърсена вода…“, коментира в Сутрешния блок на TV Bulgaria on Air „България сутрин“ неврологът  д-р Елена Чорбаджиева.

Първоначалните симптоми на заболяването могат да бъдат много неспецифични – затруднения при закопчаване на копчета, затруднения при отвъртане и завъртане на нещо, както и при работа с инструменти. Трепереното в спокойно състояние е от основните симптоми на заболяването, стана ясно още от думите й. Сред симптомите са скованост на движенията и забавяне на походката.

„Помагаме на пацентите главно с медикаментозни лечения и двигателна активност. В рамките на кампанията извършваме прегледи на пациенти с паркинсонова болест и коригираме тераптията. Предлагаме им нови методи за лечение. Има съвременни методи за лечение на късна паркинсонова болест“, обясни д-р Чорбаджиева и посочи три метода. В тънките черва се поставя тръбичка, която подава лекарство под формата на гел и пациентите са подвижни през целия ден. Вторият начин е подкожно приложение на апоморфин. Третият метод е имплантиране на специални електроди в мозъка – дълбока мозъчна стимулация.

Д-р Елена Чорбаджиева призова да сме по-толерантни към болните от Паркинсон, защото никой не е застрахован от заболяването. Самата болест обхваща все по-млади хора, а процентът на болните се увеличава.

 

 

Източник: bgonair.bg

Свързани новини