Какви промени настъпват в ходилата при страдащи от болест на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно заболяване, което засяга около 1% от населението на възраст над 65г. Симптомите се развиват бавно в хода на години, а някои от по-необичайните зaсягат ходилото.

В хода на изследване на Националния здравен иnститут в САЩ, става ясно, че при тези пациенти сравнително често се наблюдава т. нар. дистония на ходилото.

„Най-често дистонията на ходилото се проявява като инверсия на ходилото, тоест пациентът стъпва предимно на неговата външна част. Това е съпроводено със свиване на пръстите, с изключение на палеца, който остава изпънат. По-рядко дистонията имитира плоскостъпие.”, поясняват авторите на изследването.

Те допълват, че при засягане на походката, често пациентът провлачва едното ходило.

Какво представлява дистонията?

Дружеството за изучаване на дистония в САЩ определя това състояние като некомфортно и често болезнено съкращение на мускулите на крака, което води до промяна в нормалната позиция на ходилото.

„Дистонията на ходилото се причинява от грешно подадени нервни импулси от страна на мозъка към мускулите на долния крайник”, уточняват от там и допълват, че състоянието обикновено засяга само единия крак.

При много пациенти с болест на Паркинсон се наблюдава промяна в стойката най-често привеждане напред, което уврежда ходилото по два начина.

Първо, изместването на центъра на тежестта води до натоварване на предната част на ходилото, което кара пръстите на краката да се извият с цел да се захванат по-здраво за земята или за подметката. След време кракът остава за постоянно в тази позиция.

Втората промяна е, някои мускули на глезена се удължават, докато други се скъсяват, с което също компенсират за промяната в центъра на тежестта. Това води до отпускане на свода на ходилото и до поява на плоскостъпие.

Измененията във формата на ходилото и в походката са сред по-ранните белези на болестта на Паркинсон. Ето защо те не бива да бъдат пренебрегвани, предупреждават специалистите.

Свързани новини