Как да си осигурите добро качество на живот в напредналия стадий на Паркинсон?

Как да си осигурите добро качество на живот в напредналия стадий на Паркинсон?

Животът с напреднал Паркинсон ще бъде труден на моменти, но има неща, които могат да помогнат да имате по-добро качество на живот.

Получаването на възможно повече информация относно паркинсоновата болест и проблемите, с които може да се сблъскате, ще Ви помогне да се подготвите за нещата, които могат да „изскочат“ в хода на прогресиране на заболяването. Това, че знаете повече за възможностите и избора, които имате ще Ви помогне да упражнявате по-голям контрол върху живота си и да живеете както искате, доколкото е възможно.

Най-важните съвети как сами да контролирате заболяването си:
(Не забравяйте, че Вие играете ключова роля за това заболяването Ви да бъде контролирано добре.)

Доколкото е възможно опитайте да се придържате към следните съвети:

  • Бъдете възможно най-активни. Ако Ви е трудно да се движите, обърнете се към физиотерапевт, който ще ви препоръча подходящи упражнения или движения.
  • Продължавайте да поддържате, доколкото е възможно, обичайния си начин на живот – във физически, емоционален и социален план – дори и да не можете да излизате далеч от дома си.
  • Поговорете с лекуващия си лекар за симптомите, които най-много Ви притесняват, дори и да не сте сигурни, че са свързани с Паркинсон.
  • Не се страхувайте да потърсите съвет.
  • Продължавайте да правите възможно повече неща за себе си, дори и да Ви отнема повече време.

Помнете, че заболяването се отразява различно на всеки.

Как мога да запазя двигателната си активност в напредналия стадий на Паркинсон?

За всички, засегнати от Паркинсон, е важно да продължават да бъдат активни. Физическите упражнения могат да бъдат полезни както за психическото, така и за физическото здраве. Физиотерапевтът ще Ви препоръча упражнения, съобразени с Вашите двигателни възможности. Той също така може да Ви покаже упражнения, които ще помогнат за намаляване на сковаността или за облекчаване на болката.

Упражненията в напредналия стадий на Паркинсон целят да поддържат нормалното функциониране, особено за физически действия, като лягане, сядане и ставане от легло, стол и автомобил и безопасно ходене, намалявайки обема на помощта от друг човек (и натоварването му). Дори и да не сте в състояние да се помръднете от стол или легло, физиотерапевтът може да Ви препоръча подходящи упражнения. Важно е да продължавате да се движите, за да намалите риска, свързан с липсата на активност, която причинява редица здравословни проблеми, от сърдечно-съдови и белодробни заболявания, до декубитални язви (язви, които се получават в следствие на залежаването). Поддържането на двигателната активност може също да Ви помогне да намалите страха си от падане, ако се чувствате нестабилни в изправено положение.

И тук важи максимата, че няма правилен и погрешен начин да сте физически активни. Опитайте се да приемете ограниченията, които Ви поставя вашето състояние, и се адаптирайте, като спирате за по-дълги почивки и забавите темпото. Въпреки всичко, можете да продължите да изпитвате удоволствие от това, че се движите.

Свързани новини