Най-честите въпроси, свързани с COVID-19 при пациентите с болест на Паркинсон

Безопасни ли са ваксините против COVID-19  при болните с Паркинсон?

Специалистите смятат, че наличните в момента ваксини са безопасни за хората, страдащи от болест на Паркинсон и че няма лекарствени взаимодействия с тяхната терапия. Тъй като тези пациенти са застрашени от по-тежко протичане на болестта, е от особено значение те да бъдат ваксинирани навреме.

Диагностициран съм с болест на Паркинсон. Какви са рисковете за заразяване с новия коронавирус?

Няма повишен риск от заразяване сред пациентите с болест на Паркинсон. Ето защо, въпреки че при тях протичането на инфекцията може да е по-тежко, повечето здравни системи не препоръчват прилагането на повече превантивни мерки, отколкото при останалите хора.

Защо хората, страдащи от болест на Паркинсон ,се разболяват по-тежко от COVID-19?

При част от засегнатите от неврологичното заболяване има симптоми от страна на дихателната система. В случай, че имате заболяването от много време и то вече е в напреднал стадий, се увеличава вероятността за затруднение в дишането. По тази причина се смята, че пациентите с болест на Паркинсон са по-застрашениот тежко протичане на  COVID-19.

Възможно ли е вирусът да повлияе на терапията?

От огромно значение е, дори да се заразите с COVID-19 или с други вирусно заболяване, да не спирате назначената терапия за болестта на Паркинсон, тъй като това може да доведе до допълнителни усложнения. Същевременно обаче, не се притеснявайте в случай че изпуснете няколко приема, поради гадене и повръщане например. На пациентите с болест на Паркинсон, заразени с COVID-19 , се препоръчва да се свържат с лекуващия лекар, който да промени дозировките на досегашното лечение спрямо новите условия.

Аз съм близък на пациент с болест на Паркинсон. Как да му помогна в условията на пандемия?

В случай че се грижите за засегнат от болест на Паркинсон, има няколко стъпки, с които може да го предпазите и да намалите риска от заразяване:

  • По възможност, работете от дома си.
  • Ограничете контактите с други хора.
  • При излизане навън, спазвайте дистанция от 2 метра, когато е възможно.
  • Спазвайте лична хигиена.
  • В случай, че член от домакинството прояви симптоми на COVID-19, се тествайте и при необходимост, се изолирайте за 10 дни.
  • Свържете се с общопрактикуващия лекар на Вашия близък и го запишете в листата за имунизация.

Свързани новини