Около 12 000 души у нас страдат от болестта на Паркинсон

Около 12 000 души у нас страдат от болестта на Паркинсон

11 април 2017

„Националната организация на хората болни от късен паркинсон“ с подкрепата на българския офис на фармацевтична компания Abbvie за трета поредна година срещна пациенти, техните близки, медицински експерти и неправителствени организации по случай Световния ден за борба с болестта на Паркинсон. Целта на събитието беше да подкрепи болните с полезни съвети, да им покаже различни aрт терапевтични подходи, за да могат те да обогатят знанията и уменията си да се справят по-лесно със заболяването и да облекчават своето състояние.

С инициативата беше отбелязана и важна годишнина – 200 години от публикуването на „Есе за треперещата парализа“ от лондонския лекар Джеймс Паркинсон, в което той за първи път в новата история описва симптомите и така дава името си на болестта. Паркинсоновата болест е невродегенеративно заболяване, причинено от недостига на изключително важното за двигателната система вещество допамин, което осигурява координацията на движенията и баланса на човешкото тяло.

Болестта засяга повече от 6 милиона души в света. У нас около 12 000 души страдат от заболяването, като над 1 200 от тях са в тежък стадий на болестта. Конференцията беше открита с приветствието на Антон Константинов от „Националната организация на хората болни от късен паркинсон“.

Той призова също така страдащите от заболяването: „Да докажем, че дори когато тялото отслабва, силата на човешкия дух може да надвие трудностите и предизвикателствата. Да докажем, че въпреки диагнозата, всеки от вас има право на достоен живот.“ Сред участниците в събитието бяха водещи невролози от цялата страна, както и представители на други неправителствени организации като „Алианса на хората с редки болести в България“ и „Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България“.

„Не съм вярвал никога, че ще дойде този ден в който ние ще се гордеем с това, че в България има всички видове лечения, които има и в чужбина. Радвам се, че ние имаме възможност да удължим живота на всички наши пациенти и да им дадем това, което имат всички останали хора по света“, заяви акад. проф. д-р Иван Миланов, изпълнителен директор на Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Свети Наум“.

„Мисля, че една дума като съпричастност е много точна за днешния ден. Ние всички сме едно семейство. В момента, в който сложим диагнозата, ние ставаме едно семейство с пациентите. Те ни съпровождат и ние ги съпровождаме в целия им път, тъй като, за съжаление, трайно лечение няма“, коментира чл. кор. проф. д-р Лъчезар Трайков, завеждащ отделение в Клиниката по нервни болести на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“.

Всички участници в събитието – лекари, пациентите, неправителствени организации, се обединиха около посланието за повече толерантност към страдащите от заболяването, както и че дори и в късната фаза на болестта има възможности болните да водят достоен живот. За това помагат от една страна съвременните терапии за лечение на терминалния стадий на заболяването – помпа с интестинален гел, дълбока мозъчна стимулация и лечение с апоморфинова помпа. И трите метода се прилагат в България като помпените терапии се реимбурсират на 100% от Здравната каса.

 

От друга страна, състоянието на страдащите от паркинсонова болест може значително да се облекчи и от допълващи медикаментозното лечение терапии. Именно това беше акцент и в презентацията на психолога и психотерапевт проф. Захарина Савова. Тя подчерта значимостта на ролята на семейството и близките и представи ценни съвети и тактики за по-лесно справяне с психологическата и емоционалната тежест на заболяването. По време на събитието на пациентите и техните близки беше представено и положителното въздействие на арт терапията и двигателните упражнения.

В България подобни допълващи медицинското лечение дейности не са достатъчно разпространени и достъпни, а те могат едновременно да помогнат на болните за облекчаване на симптомите и да ги откъснат от мислите за заболяването. Пациентите имаха възможността сами да изпробват тази терапия чрез различни художествени и двигателни техники, да усетят въздействието на цветовете, да преживеят творческия процес и положителната промяната.

Световният ден за борба с паркинсоновата болест се отбелязва всяка година на 11 април, като в този ден през 2017 г. стартира и глобална информационна кампания #UniteForParkinsons или „Обединени в борбата с болестта на Паркинсон“. Организатори на инициативата са Европейската асоциация на страдащите от паркинсоновата болест (EPDA) и благотворителната организация Pаrkinson’s UK. Кампанията има за цел да повиши информираността за паркинсоновата болест и да насочи вниманието към нея като обедини всички заинтересовани страни и изгради общност на страдащите от заболяването по целия свят.

У нас в международната кампания се включиха „Националната организация на хората болни от късен паркинсон“, „Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България“ и АбВи България Събитието по случай Световния ден за борба с паркинсоновата болест в София получи силна подкрепа от българските медии.

Източник: http://www.hospital.bg/news-9001-okolo-12-000-dushi-u-nas-stradat-ot-bolestta-na-parkinson.html

Свързани новини