Осем въпроса за психозата при Паркинсон, които да зададете на лекаря

Осем въпроса за психозата при Паркинсон, които да зададете на лекаря

Автор: Натали Гингерич Макензи

Повечето хора знаят какви са физическите симптоми на паркинсоновата болест. По-слабо известен обаче е фактът, че близо 40% от хората с това заболяване изпитват също когнитивни смущения като налудничави идеи и халюцинации, според една публикация в специализираното издание Practical Neurology от 2014 година.

Tези симптоми обикновено са леки – например, човек може да вижда котка, която в действителност не е там. С времето обаче е възможно симптомите да се влошат или да се съчетаят с деменция. Дори и Вашият близък да се притеснява от тези симптоми, е важно да обсъдите признаците на психоза с медицинския екип, който го лекува, за да съставите план за действие. Започнете от тези 8 въпроса, предназначени за невролога.

Въпрос 1: Каква е причината за халюцинациите и налудничавите идеи?

Въпреки че психозата често е предизвикана от самото заболяване, тя може да е и страничен ефект от медикаментите, които паркинсоникът приема.
Има и други възможни причини. Според д-р Вероника Сантини, невролог и специалист по двигателни нарушения в Станфордски университет, една от теориите е, че халюцинациите се причиняват от проблеми със зрението, като двойно виждане, което е друг симптом на паркинсоновата болест.

Въпрос 2: Какво може да се направи във връзка с психозата?

Ако Вашият близък не се притеснява от симптомите (и не прави нищо опасно в резултат на тях), може да не се наложи да вземете някакви радикални мерки. „Много пациенти споделят, че въпреки че имат халюцинации, осъзнават, че халюцинациите им не са реални“ – казва д-р Сантини и добавя „в такива случаи не е задължително този симптом на всяка цена да се лекува“. В други случаи обаче халюцинациите могат да бъдат травмиращи за болния, дори и той да осъзнава, че не са реални. „Имах пациентка, която всяка вечер виждаше хора в банята си. Тя знаеше, че не са реални, но много се притесняваше от това, че хората стоят в банята й и я гледат“, обяснава д-р Сантини.

Въпрос 3: Какви са възможностите за лечение?
Първата стъпка е да се потърсят други медицински причини, които е възможно да предизвикват симптомите, като например инфекция. Една инфекция на уринарния тракт, например, би могла да причини когнитивни странични ефекти.

След като веднъж е установена причината, лекарят може да препоръча приема на нов медикамент или, ако се окаже, че става въпрос за страничен ефект от лекарството, което болният взема за контрол на двигателните симптоми, да промени неговата дозировка.

Въпрос 4: Има ли лекарство, което може да помогне?

Класическите антипсихотични лекарства лекуват афективни (психични) разстройства, но могат да влошат моторните симптоми.
Друг вариант, според д-р Сантини, е предписването на медикаменти, които се използват за лечение на болест на Алцхаймер. Те могат да „елиминират някои халюцинации, особено, ако пациентът има когнитивно нарушение“.

Въпрос 5: Мога ли да направя нещо, за да сведа до минимум провокиращите фактори?

Твърде малко сън и обезводняване могат да влошат симптомите на психоза, но те са само част от провокиращите фактори. Затова д-р Сантини препоръчва на хората, които се грижат за паркинсоник, да се опитат да изброят факторите, които според тях предизвикват психоза в конкретния случай. И след като веднъж са ги набелязали, да ги избягват.

Въпрос 6: Какво да направя, за да помогна на моя близък в момент на халюцинация и налудничаво поведение?

Д-р Сантини съветва да запазите спокойствие и да успокоите близкия си. Също така може да помогне да се опитате да „докоснете“ халюцинацията. Кажете нещо от рода на: „Знам, че може да се страхуваш, но аз съм тук и няма да позволя нищо да ти се случи. Я да видим какво има там“.

Важно е също така добре да обезопасите дома. Не оставяйте без надзор оръжия и дори ключове за автомобил и използвайте обезопасяващия колан на инвалидната количка, ако има вероятност Вашият близък да се опита да скочи и да избяга.

Въпрос 7: Как мога да се погрижа за себе си предвид психозата?

Не забравяйте, че не сте сами. Вие, Вашият близък и неврологът – всички вие сте на една страна. Също така е важно да запомните, че не трябва сами да носите цялата отговорност. При все, че някои мерки са във Ваш контрол, например обезопасяването на дома, може да се окаже, че психозата трябва да се лекува медикаментозно, от невролог.

Въпрос 8: Колко дълго ще продължи психозата?

Халюцинациите и налудничавото поведение обикновено спират и после пак се появяват, рядко изчезват напълно. „Възможно е винаги да бъдат с Вас“ – предупреждава д-р Сантини и добавя: „Добрата новина е, че психозата не винаги се влошава с прогресирането на паркинсоновата болест“.

Не забравяйте, че само около 40% от  хората с това заболяване изпитват когнитивни смущения. Възможно е Вие никога да не проявите такива симптоми. Ако все пак имате някакви притеснения, споделете с Вашите близки и се обърнете към лекуващия Ви лекар за помощ.

Източник: http://www.everydayhealth.com/parkinsons-disease-psychosis/questions-ask-doctor-parkinsons-psychosis/ 

 

Свързани новини