Паркинсон – контрол на заболяването

Паркинсон – контрол на заболяването

Лечение

Засега паркинсоновата болест все още не се лекува, но съществуват терапевтични възможности, които могат да ви помогнат да контролирате симптомите и да се радвате на по-добро качество на живот. Те включват медикаментозно лечение, хирургично лечение, физиотерапия, логопедична терапия и трудова терапия.

Медикаментозната терапия е основната терапия, която се използва за контрол на двигателните (моторни) симптоми на паркинсоновата болест.

Контрол на недвигателните симптоми

Когато става въпрос за симптоми, които не са свързани с движенията, на хората с Паркинсон често се предписва същото или подобно лечение, например при проблеми със съня, както на всички останали хора. Условието е медикаментът да е съвместим с антипаркинсоновата медикаментозна терапия и други фактори на заболяването. 

Понякога, за да повлияе недвигателните симптоми, вашият лекуващ лекар може да направи промяна в антипаркинсоновото лекарство. В някои случаи той може да обсъди с вас намаляване на дозата или преустановяване на приема на някои от медикаментите. Това би намалило страничните ефекти, но от друга страна би попречило на доброто контролиране на двигателните симптоми.

Ще се промени ли видът на лекарството, което приемам, с прогресиране на заболяването?

С напредване на заболяването може да се направят промени в медикамента за контрол на двигателните симптоми или към него да се добавят други с цел по-доброто контролиране на симптомите. Например може да се наложи да приемате по-сложна комбинация от лекарства.

Много хора откриват, че медикаментите против Паркинсон им действат много добре, когато започнат да ги приемат, но с течение на времето ефектът им отслабва или се появяват странични ефекти. Тези странични ефекти могат сериозно да се отразят на начина на живот на някои хора и е добре  да се държат под контрол, заедно със симптомите на Паркинсон. Поговорете с личния или с лекуващия си лекар, тъй като промяната или включването на друг медикамент в лекарствената схема, може да ви помогне.  

Възможно е да се окаже, че медикаментът за лечение на Паркинсон, който приемате, взаимодейства с лекарство, което приемате за друго ваше заболяване, като депресия или деменция. По тези въпроси трябва да се консултирате със специалист.

Рано или късно идва момент, в който лекарствата, които приемате под формата на таблетки, капсули или пластири, изчерпват действието си. Тогава трябва да се обмислят други възможности, като хирургическа интервенция или по-силен медикамент.

Други терапевтични възможности:

  • Подкожно инжектиране или инфузия на допаминов агонист;
  • Интестинален гел леводопа/карбидопа, който се прилага през сонда в стомаха;
  • Операция за дълбока мозъчна стимулация.

В следващата статия очаквайте: Подробен преглед на видовете медикаменти за контролиране на двигателните симптоми при Паркинсон и описание на тяхното действие.

Свързани новини