Пациенти с Паркинсон играха шах по повод Световния ден за борба с болестта

Пациенти с Паркинсон играха шах по повод Световния ден за борба с болестта

Събитието е част от информационна кампания под надслов Всеки ход има значение

11 април 2018 г. София, България

Световният ден за борба с болест на Паркинсон – 11 април, беше отбелязан със символичен турнир по шах в София като част от информационна кампания в подкрепа на пациентите. Инициативата е на Национална организация на хората, болни от късен Паркинсон, и Национален алианс на хората с редки болести и се осъществява с подкрепата на биофармацевтична компания AbbVie.

Събитието беше подкрепено от Български лекарски съюз и заместник-председателя д-р Галинка Павлова, която поздрави пациентите и подчерта  необходимостта да се подхожда стратегически към болния и да се прилага най-оптималното лечение.

В инициативата взеха участие представители на здравните институции, лекари, пациенти и техните близки: „На Световния ден за борба с болест на Паркинсон е важно да отбележим, че пациентите трябва да са спокойни, че за всеки стадий на болестта има лечение, което се прилага спрямо индивидуалното състояние. В България има доказани специалисти, които помагат ежедневно на тези пациенти и това е едно голямо предимство“ – заяви академик проф. д-р Иван Миланов, д.м.н.

Инициативата се проведе под мотото „Всеки ход има значение”, а за символ беше избрана играта на шах , която изисква фини движения на ръцете и стратегическа мисъл -действия, които биха могли да бъдат изключително трудни за пациентите с Паркинсон. Целта на организаторите е да отправят послание, че с адекватна и навременна грижа болните могат да живеят пълноценно, без да се лишават от любимите си занимания като играта на шах.

„Идеята на Световния ден за борба с болест на Паркинсон е да подкрепим пациентите и техните семейства в трудностите, породени от заболяването. Чрез проявата целим и да информираме широката общественост с особеностите на Паркинсоновата болест, с диагностицирането, методите на лечение и рехабилитация на болните, с физиологичните и психологическите последствия от него. Радваме се, че имаме възможността за четвърти пореден път да отбележим инициативата, с която да покажем на болните, че могат да контролират заболяването и да живеят пълноценно!” – заяви Антон Константинов от Националата организация на хората, болни от късен Паркинсон.

Световният ден за борба с болестта на Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април по целия свят. През 2017 г. стартира и глобална информационна кампания #UniteForParkinsons, която продължава и през 2018 г.

Болестта на Паркинсон е второто най-често срещано невродегенеративно заболяване и засяга над 6 млн. души по света. Заболяването е диагностицирано за първи път през 1817 г. от британския лекар Джеймс Паркинсон. В ранен стадий се характеризира със скованост на крайниците, забавени или неволеви движения, промени в стойката и тремор, а в най-тежката си форма води до двигателна инвалидизация. Средната възраст, на която се появява болестта, е 60 години, но възрастовата граница пада, като може да възникне и при хора под 30 години.

Пациентите с Паркинсон в България наброяват около 13 000, а около 10% от тях са в късен стадий на болестта. Страната ни е един от добрите примери в контрола на заболяването – пациентите имат достъп до експерти на световно ниво, както и до различни видове терапии, реимбурсирани от НЗОК. Пациентите трябва да бъдат спокойни, че независимо дали се намират в ранен или в късен стадий на заболяването, за тях има различни видове лечение.

***

За организаторите

Национална организация на болните от късен Паркинсон е сдружение на пациенти и техните семейства. Основата цел на организацията е защита на правата на болните от късен Паркинсон.

Националният алианс на хора с редки болести е неправителствена организация, ангажирана с проблемите на хората, страдащи от редки заболявания. Чрез дейността си се стреми да повишава информираността на обществото за нуждите на хората с редки болести. Взаимодействието със законодателните и здравни институции е насочено към осигуряване на адекватно и равнопоставено лечение и грижа за пациентите.

Свързани новини