Проф. Ара Капрелян: Има тенденция за откриването на Паркинсонова болест при по-млади хора

Безплатните прегледи за хора с вече установена Паркинсонова болест продължават в редица градове в страната. Поради големия интерес сред пациентите – консултациите, които са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“, ще продължат до края на месец март 2021 година. Кампанията стартира на 20 ноември 2020 г. ,  реализира се в разгара на пандемията от COVID-19 и има за цел да отговори навременно на притесненията на хората с Паркинсон да контролират основното си заболяване.

Инициативата е на Българското дружество по неврология и Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон.

В здравния час на Радио Благоевград – БНР проф. Ара Капрелян, водещ български невролог заяви, че по време на прегледите, които се провеждат и в момента – основните въпроси от пациентите  са свързани с това до каква степен коронавирусната инфекция може да се отрази върху състоянието на конкретния болен с Паркинсонова болест. Има ли значение лечението на коронавируса по отношение медикаментите, които те приемат за антипаркинсоновото лечение. „Обобщените резултати според международно епидемиологично проучване от края на миналата година сочат, че около 40% от анкетираните болни са установили известно влошаване  в състоянието си вследствие както на съпътстващата ковид инфекция, или заради наложените здравни и обществени ограничения, свързани с препоръчваната социална изолация. Преди дни беше публикувано друго проучване, организирано от Световната фондация на болните с Паркинсон и Колумбийския университет в Ню Йорк – според резултатите от това проучване около 67% от пациентите отчитат повишена тревожност и напрегнатост, при 66 процента има нарушения в съня, 51% се оплакват от депресия.

Неврологът уточни, че пациентите с късен Паркинсон са над 55-годишна възраст, но през последните години се наблюдава тенденция за откриване на болестта и при по-млади хора. С напредване на възрастта определено се увеличава процентът на  пациентите, които страдат от  това тежко невродегенеративно заболяване.

Проф. Капрелян бе категоричен, че болните с Паркинсон у нас разполагат със всички медикаменти, които са предвидени за лечението им. Една голяма част от тях се реимбурсират 100% от Здравната каса, други частично. В резултат усилията на Дружеството по неврология и Асоциацията на пациентите,   от миналата година има много добри новини по отношение 100%-тната реимбурсация на най-съвременното лечение на болните с късен Паркинсон.

Специалистът припомни и основните симптоми, свързани с Паркинсоновата болест. „По-известните от тях са свързани с определени двигателни нарушения – на първо място по-честото треперене на ръцете, усещане за скованост на крайниците и забавяне на волевите движения. Съществуват и симптоми, които могат да предшестват тази триада – например намалено обоняние, често хората в началото имат болки в рамото или гърба, затруднения при писане. Уморяемостта с едни неспецифични оплаквания могат в началото да подведат лекаря и да се забави диагнозата. Затова провеждаме обучителни курсове с общопрактикуващи лекари или в посока повишена информираност на пациентите. Целта е колкото е възможно по-ранна диагностика“.

Проф. Капрелян призова болните с Паркинсонова болест да се възползват от  безплатните прегледи в страната. Те  дават висококвалифицирана и специализирана експертна оценка на състоянието им. Подготвя се конкретен индивидуализиран подход на лечение. Изготвя се диагностичен план на всеки пациент. 

На националната линия за късен Паркинсон 0894 293 100,  хората могат да получат информация за останалите по места в страната свободни часове за консултация при невролог. Преглед може да бъде записан сега, а самото му провеждане да се осъществи съобразно епидемичната ситуация и графика на лекарите.

Цялото интервю на Лалка Радкова с проф. Капрелян можете да чуете ТУК.

Свързани новини