Първи симптоми

Знаците, които могат да ви подскажат, че болестта на Паркинсон е застигнала ваш близък или вас самите са следните:

Треперене или т. нар. тремор – характерното е, че то може да се прояви и в състояние на покой, а не само при физическа активност. Този първи симтом, засягащ над 70% от болните, се проявява по различно време, влошава се по време на стрес и изчезва при сън. Често болестта започва от едната половина на тялото и чак след няколко години се разпространява и върху другата страна. Треперенето може също да засегне и други части на тялото като езика (трептене на неговите мускули), устните или брадичката.

~ Стегнатост в мускулите или т. нар. мускулна ригидност обикновено тя е по-изразена за едната страна на тялото. Болният усеща скованост в тялото и съпротивление при опит да раздвижи крайниците.

~ Забавяне на движенията или т. нар. брадикинезия – прости иначе движения се извършват с повече усилия и изискват повече време. Променя се походката, болният започва да върви с по-ситни и бавни стъпки, прегърбва се. Изменя се и почеркът, като писането става с по-дребни букви.

~ Изчезва автоматизмът на движенията – елементарни и несъзнателни движения като мигане, усмихване и жестикулация също могат да бъдат повлияни от болестта. Понякога болните придобиват втренчен, сякаш апатичен и равнодушен вид.

~Влошено обоняние – според последните изследвания влошеното обоняние също може да е знак за ранен Паркинсон.